Wild Birds

Birds native to, or found on, the island of Saint Helena (Listing)

Photos of Birds Found on Saint Helena

Saint Helena Map and Birding Information


Listing of Birds found on Saint Helena

Allen’s Gallinule (Porphyrio alleni)

American Golden-Plover (Pluvialis dominica)

Amur Falcon (Falco amurensis)

Antarctic Tern (Sterna vittata)

Antarctic Giant Petrel or Southern Giant Petrel (Macronectes giganteus)

Arctic Skua or Parasitic Jaeger (Stercorarius parasiticus)

Arctic Tern (Sterna paradisaea)

Audubon’s Shearwater (Puffinus lherminieri)

Band-rumped Storm-Petrel (Oceanodroma castro)

Barred Ground-dove aka Zebra Dove (Geopetia striata striata) – (Common)

Barn Swallow (Hirundo rustica)

Black-bellied Plover (Pluvialis squatarola)

Black-bellied Storm-Petrel (Fregetta tropica)

Black-browed Albatross (Thalassarche melanophris)

Black-crowned Night-Heron (Nycticorax nycticorax)

Black Noddy (Anous minutus)

Blacksmith Lapwings or Blacksmith Plovers (Vanellus armatus)

Broad-billed Prion (Pachyptila vittata) – Seabird

Brown Booby (Sula leucogaster)

Brown Noddy (Anous stolidus)

Brown Skua (Stercorarius antarctica)

Bulwer’s Petrel (Bulweria bulwerii)

Cape Petrel (Daption capense)

Cattle Egret (Bubulcus ibis)

Chukar (Alectoris chukar)

Common Moorhen (Gallinula chloropus)

Common Myna (Acridotheres tristis) – Introduced towards the end of the same century – common on the island

Common Waxbill (Estrilda astrild)

Cory’s Shearwater (Calonectris diomedea)

Giant Hoopoe (Upupa antaios), also known as St. Helena Giant Hoopoe or St. Helena Hoopoe -Endemic to the island of Saint Helena – † Extinct

Green Sandpiper (Tringa ochropus)

Great Frigatebird (Fregata minor)

Grey-backed Storm-petrel (Garrodia nereis) – seabird

Grey Heron (Ardea cinerea)

Java Sparrow (Padda oryzivoraI)

Large Saint Helena Petrel (Pterodroma rupinarum) – † Extinct seabird

Lesser Frigatebird (Fregata ariel)

Leach’s Storm-Petrel (Oceanodroma leucorhoa)

Long-tailed Jaeger (Stercorarius longicaudus)

Madagascar or Red Fody (Foudia madagascariensis), sometimes known as the Red Cardinal Fody or Common Fody – Introduced Species

Masked Booby (Sula dactylatra)

Murphy’s Petrel (Pterodroma ultima)

Pectoral Sandpiper (Calidris melanotos)

Pomarine Skua or Pomarine Jaeger (Stercorarius pomarinus)

Purple Gallinule (Porphyrio martinica)

Purple Swamphen (Porphyrio porphyrio)

Red-billed Tropicbird (Phaethon aethereus)

Red-footed Booby (Sula sula)

Red Knot (Calidris canutus)

Ring-necked or Common Pheasant (Phasianus colchicus)

Rock Pigeon / Feral Pigeon (Columba livia)

Ruddy Turnstone (Arenaria interpres)

Ruff (Philomachus pugnax)

Rufous-chested Dotterel (Charadrius modestus)- Range: Argentina, Brazil, Chile, Falkland Islands, Peru, Saint Helena, South Georgia and the South Sandwich Islands, and Uruguay. Its natural habitats are temperate grassland and sandy shores.

Saint Helena Crake (Porzana astrictocarpus) – † Extinct

Saint Helena Cuckoo (Nannococcyx psix) – † Extinct

Saint Helena Shearwater (Puffinus pacificoides) – † Extinct seabird

Saint Helena Plover – known locally as the Wirebird (Charadrius sanctaehelenae)

Saint Helena Swamphen (Aphanocrex / formerly included in Atlantisia) – † Extinct

St. Helena Waxbills

Sanderling (Calidris alba)

Snowy Sheathbill (Chionis alba)

Soft-plumaged Petrel (Pterodroma mollis)

Sooty Albatross (Phoebetria fusca)

Sooty Shearwater (Puffinus griseus) – seabird

Sooty Tern (Onychoprion fuscatus) – seabird

White-rumped Sandpiper (Calidris fuscicollis) – shorebird

Southern Fulmar (Fulmarus glacialoides) – seabird

Swainson’s Canary (Serinus flaviventris) – Range: Western and central regions of southern Africa. Introduced to Ascension and St Helena island

Tropic Birds (Phaethon)

Wandering Albatross (Diomedea exulans) – seabird

White-bellied Storm-Petrel (Fregetta grallaria) – seabird

White-chinned Petrel (Procellaria aequinoctialis) – seabird

White-faced Storm-Petrel (Pelagodroma marina) – seabird

White Stork (Ciconia ciconia)

White or Fairy Tern (Gygis alba)

Wilson’s Storm-Petrel (Oceanites oceanicus)

Yellow-nosed Albatross (Thalassarche chlororhynchos)

Zebra Dove (Geopelia striata, also called Barred Ground Dove) – It inhabits scrub, farmland and open country in lowland areas and is commonly seen in parks and gardens

 
 
 
 
 
 
 

Gordon Ramel

Gordon is an ecologist with two degrees from Exeter University. He's also a teacher, a poet and the owner of 1,152 books. Oh - and he wrote this website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button